Deltaker Impact Challenge: M4 - Likepersonstøtte og karriereveiledning

Motivasjon, mestring, muligheter og mangfold - disse fire M-ene er verdigrunnlaget og styringsnotene gründer Merete Wik Silden ønsker å videreføre til sine kunder.

Hvordan ivareta karrieren når livet får en uventet u-sving som følge av plutselig sykdom eller skade?

Det å bli plutselig syk eller skadet med påfølgende sykeleie på sykehus endrer oppmerksomheten, og man går inn i ulike faser av sinnsstemninger. Fra sjokk til frustrasjoner, til bearbeidelse og forhåpentligvis etter hvert til en aksept av den nye situasjonen. Kroppen fungerer mest sannsynlig annerledes, og man må bli venn med dens nye funksjoner. Noen kommer ut av det med samme mentalitet, pågangsmot og ser muligheter. Andre mister motet underveis som følge av begrensninger, en eventuell nedsatt funksjonsevne, og en ny identitet som funksjonshemmet. Tidligere var retur til arbeid en naturlig del av rehabiliteringen, men dette har endret seg med tiden.

«Historier vi forteller oss selv bringer mening til virkeligheten, dette er min erfaring som karriereveileder for mennesker som står i nye store helseutfordringer» sier Merete Wik Silden. Silden har selv opplevd utfordringer i arbeidsliv etter alvorlig sykdom/skade, og har kjent på et hull i behandlings- og rehabiliteringsforløpet når det kommer til reintroduksjon til arbeidslivet.

“Nå vil jeg bidra til at mennesker ikke mister motet mens de er på sykehus, eller i en sårbar fase når man skal tilbake til hjemkommunen og etter hvert til arbeidsliv med tilrettelegginger”

- Gründer Merete Wik Silden

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Merete Wik Silden har hatt samarbeid med likepersoner, Landsforening for ryggmargskadde (LARS), helsesektor og fagpersoner innen karriereveiledning. Ulike samarbeid har gitt innsikt i historier om mennesker som etter plutselig sykdom eller skade får en ny tilnærming til egen karriere, og meningsfull aktivitet. Med bakgrunn i dette har Merete utarbeidet kurskonseptet M4. «Jeg vil trekke frem den viktige jobben som helsepersonell og likepersoner gjør. Historier fra en likeperson kan få livsendrende betydning for en «nyskadet» eller for en som har tilsvarende sykdom. Det å møte en likeperson som har funnet sine nye steder og aktiviteter å bruke sine ressurser kan være avgjørende for livskvaliteten».

Likepersonordningen i Norge i dag er en enorm ressurs som bidrar til håp og viser vei for de som kommer etter. M4 ønsker mer arbeidsinkludering inn i rehabiliteringen i sykehus og kommuner. M4 sitt dialogverktøy skal bidra til at helsepersonell og frivillighetens likepersoner får styrket sin kompetanse knyttet til karriere og meningsfull aktivitet. En naturlig jobbprat kan bidra til å styrke pasientens evne til å takle overganger ved plutselig sykdom og skade. Jobben er en viktig del av identiteten til mange og M4 ønsker at også denne delen av mennesket skal få målrettet oppmerksomhet. «Vi vil bidra til å få jobbpraten tilbake i rehabiliteringen på en naturlig og motiverende måte via likepersoner som er tilstedeværende og kan bidra til motivasjon, mestring, muligheter og mangfold. Dette gir meningsfylt arbeid for flere» sier Silden.

Det å få tilgang på andres erfaringer og motivasjon, kan bidra til at vi ser egne ressurser bedre og forteller gode historier til oss selv
— Gründer Merete Wik Silden
Forrige
Forrige

Deltaker i Impact Challenge 2022: Barnehagelivet - "Kort Fortalt"

Neste
Neste

Deltaker i Impact Challenge 2022: DivInc