Deltaker i Impact Challenge 2022: Barnehagelivet - "Kort Fortalt"

“Mange mennesker lever i dag med trakassering og hverdagsrasisme, fordi andre mener de ikke er helt A4. Dette ønsker vi i Barnehagelivet å gjøre noe med gjennom verktøyet vårt “Kort fortalt”. Verktøyet skal gjennom historiefortellingens kraft bidra i verdi- og holdningsarbeidet i barnehagen. Visjonen vår er å skape et samfunn der alle mennesker blir akseptert som den de er.”

Jorunn Findal og Hildegunn Aase brenner for mangfold og inkludering. Spesielt er de interesserte i hvordan språk skaper og forsterker holdninger, og former  virkeligheten barn vokser opp i. Hvordan barn internaliserer holdninger og verdier, og ikke minst at barn skal være trygge i seg selv og både aksepteres og akseptere andre tross ulikheter, er hjertesaker pedagogene ofte tar opp i sin podcast, Barnehagelivet. Til sammen har Jorunn og Hildegunn over 35 års erfaring som pedagoger i barnehage. Her har de erfart over tid at det mangler håndgripelige verktøy for å arbeide enkelt og systematisk med verdier og inkludering. De mener at det er på høy tid at noen gjør noe med dette, og de arbeider derfor med å utvikle sitt eget verktøy - Kort Fortalt. Kort Fortalt er historiekort som snakker barnas språk, som fremmer mangfold og synliggjør den enkeltes verdi i fellesskapet.

“Jeg skal ta dere med noen år tilbake i tid, da jeg skulle hente min datter på tre år i barnehagen. Da sier pedagogisk leder til meg: “Mange foreldre lurer på hva det er med din datter!” Jeg ble helt satt ut og veldig lei meg. Min datter har nedsatt funksjonsevne. Jeg tenkte: Hvorfor sier hun dette til meg?” forteller Jorunn.

Opplevelsen er ikke unik, da det dessverre skjer ofte i vårt samfunn at ulikheter blir møtt med skepsis og tilbakeholdenhet, heller enn undring og en forståelse for mangfoldets verdi.

Voksne former barn, og holdninger smitter. Ord, språk og blikk former virkeligheten, og viser barna hva som er «rett» og «galt», hva som er «normalt» og «unormalt». Som mennesker er vi avhengige av å høre til en flokk, men et sted på veien så glemmer flere at i en flokk tar man vare på hverandre. En må formidle at hver enkelt er en viktig brikke i fellesskapet, uten den ene blir fellesskapet fattigere. 

Rammeplan for barnehager sier at barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er. Dette er altså lovpålagt. Nære omsorgspersoner er de viktigste rollemodellene. Det er derfor avgjørende at barnehagen jobber systematisk med dette. Men vi har erfart at dette er vanskelig å få gjennomført i praksis. En viktig grunn er fordi vi mangler verktøy til å jobbe systematisk med dette. Det er her løsningen vår kommer inn i bildet.
— Barnehagelivet

Gründerne viser til James Heckman, Nobelprisvinner i økonomi, som viser til at jo tidligere innsats jo større økonomisk gevinst for samfunnet. Men Findal og Aase i Barnehagelivet er minst like opptatt av gevinsten for enkeltmennesket. Kortene kan kanskje ikke endre holdninger hos de voksne som hetser eller ekskluderer, men de kan hjelpe barn til å stå støtt i sin identitet videre i livet, og sørge for at barna selv vokser opp til å bli inkluderende og omsorgsfulle voksne som fremmer den enkeltes plass i fellesskapet.

Forrige
Forrige

Deltaker i Impact Challenge 2022: Comfort Gruppen SA

Neste
Neste

Deltaker Impact Challenge: M4 - Likepersonstøtte og karriereveiledning