Sosialt entreprenørskap for arbeidsinkludering
Foto: HERO
For å nå FNs bærekraftsmål om redusert ulikhet og anstendig arbeid kreves både nytenkning, politisk vilje og sterkere synergier mellom offentlig, privat og frivillig sektor. Løsninger på store, komplekse samfunnsutfordringer, såkalte «wicked problems», krever systemiske endringer og samarbeid på tvers. En skal likevel ikke undervurdere små gründerinitiativer som vokser frem fra grasroten, og som kan påvirke systemene nedenfra og opp. Under konferansen «Innovasjon for en bedre framtid – for flyktninger og migranter» 17.04.2024 fikk vi høre en rekke sosiale entreprenører presentere sine løsninger for arbeidsinkludering. Konferansen var i regi av HERO, og i samarbeid med NHO Geneo og Social Impact Lab.
Abdul Shiil fra Sahan Cares, har skapt jobbmuligheter for kvinnelige flyktninger innen omsorgssektoren i London. De har trent over 600 kvinner innen omsorgsfaget og gitt ordinært arbeid til 90 kvinner. I Finland har Startup Refugees spilt en nøkkelrolle i oppstart av over 90 selskaper og sikret ordinært arbeid for mer enn 1700 personer. Humans in the Loop støtter konfliktrammede og fordrevne mennesker med karriereutvikling og opplæring med mulighet til digitalt fjernarbeid. I Norge jobber blant annet Digna med å gjøre offentlig informasjon mer tilgjengelig for minoriteter.
I en kronikk i Utrop skriver arrangørene bak konferansen at «..innvandrere er overrepresentert blant personer som står utenfor arbeidsliv og utdanning i Norge. Hver tredje person i utenforskap i yrkesaktiv alder er nemlig født utenlands. I en fremtid hvor nesten all befolkningsvekst i Norge kommer i de eldste aldersgruppene, og vi ikke blir flere i yrkesaktiv alder, trenger vi økt inkludering av innvandrere mer enn noen gang før – for å sikre en bærekraftig velferdsstat i Norge også for fremtiden.» Norge står ved et avgjørende veiskille, hvor evnen til å utnytte tilgjengelig arbeidskraft avgjør hvordan vi møter komplekse samfunnsutfordringer.
Denne dagen fikk vi høre dyktige og inspirerende foredragsholdere fra inn- og utland, og fra alle sektorer, som delte verdifull erfaring, kunnskap og innsikt. Konkrete råd og innovative løsningsforslag inspirerte oss til å tenke nytt, utfordre etablerte tenkemåter og handle annerledes for å bygge et mer inkluderende samfunn hvor menneskelige ressurser ikke går til spille. Konferansen var et viktig steg fra diskusjon til handling og forandring - og hvordan må tenke nytt for å skape den fremtiden vi ønsker oss. Vi ble selv inspirert, og vil i tiden som kommer presentere flere sosiale entreprenører som bidrar til helsefremmende tiltak og til inkludering på ulike vis. Følg med!