Deltaker i Impact Challenge 2022: Speedfriending
Når man flytter til en ny by eller land, kan det å bygge nettverk og stifte nye bekjentskap være utrolig utfordrende. Flere føler seg ensomme, og gründere Viktor Sanden og Christina Højgaard har selv kjent på hvor utfordrende det kan være.
I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT, 2021) oppgir 54% av norske studenter at de føler seg utenfor, isolert, eller ofte savner noen å være sammen med. Studenter er ofte nye i byen, uten nettverk og uvitende om hvor og hvordan de skal møte nye mennesker. Dessuten favoriserer de fleste tradisjonelle sosiale arenaer å delta med en gruppe, og sosiale stigma kan gjøre det skremmende å møte opp alene. Å møte opp alene er derimot standarden på et “Speedfriending”-arrangement.
Konseptet ble til under Covid-19 pandemien, og gründerteamet arbeider med å redusere ensomhet gjennom å skape sosiale møteplasser hvor fremmede møtes, prater og blir kjent med hverandre. Dette gjør de primært gjennom konseptet Speedfriending, som gründer Viktor Sanden beskriver som “den vennskapelige og sosiale tvillingsøsteren til speeddating”. Her er målet å “friendzone” hverandre i samtaler på sju minutter, basert på spørsmål som stilles i plenum. Gründerne har nå også lansert en app som fungerer som en «Tinder for venner», og gjør at du både kan møte igjen personer fra arrangementene, invitere til egne arrangementer eller finne nye venner helt på egen hånd. For tiden arbeider gründerne med utvikling av en egen videokommunikasjonsplattform, som både knyttes til appen og lar dem arrangere digitale speedfriending-arrangementer på tvers av by- og landegrenser. Og gründerne har store ambisjoner - “Vårt mål er å redusere - eller egentlig utrydde - ensomhet og ufrivillig sosial isolasjon!”
Gründerne har arrangert en rekke store arrangementer, både for studentsamskipnader og Forsvaret, stilt opp på konferanser, konserter og festivaler, og i fire forskjellige land.
“Vi skal bli en sosial plattform, som faktisk er sosial, og ambisjonen er å bli et sosialt fenomen på lik linje og med Tinder, speeddating og couchsurfing.”
— Speedfriending
Viktor og Christina tror det er vanskelig for mange å aktivt søke nye vennskap, fordi det i seg selv også bekrefter at man ikke har så mange venner - noe som skaper en sosial barriere og kan lede til en følelse av sosial mindreverdighet. Nettopp derfor er målet å invitere til arrangementer hvor det er sosialt akseptert og normalen at man møter alene. Samtidig kan det være likså hyggelig å gå sammen med noen man kjenner fra før av og for å utvide nettverket sitt, speedfriending er åpent for alle.
Gründerne peker på at Covid-19 pandemien har bidratt til større sosial avstand. Studentmassene har ikke fått samme inngang til studenttilværelsen som før, og inngangsbarrierer og klikkdannelse er en voksende utfordring. “Når de barrierene ikke blir addressert, kan ensomhet føre til fravær eller frafall” forteller Viktor. På et speedfriending-arrangement trenger du ikke bekymre deg for klein stillhet og tilgjort smalltalk; Arrangørene stiller spørsmål i plenum og bryter isen for deg med dagsaktuelle tema og dilemmaer som skaper morsomme og engasjerende samtaler.
Speedfriending får positiv respons fra sine deltakere. Over halvparten av dem som deltar møtes igjen og ønsker å bli bedre kjent, i tillegg får gründerne tilbakemeldinger på at det har blitt lettere å prate med fremmede etter å ha deltatt på speedfriending.
“Her er det ingen fordommer. Det skal være et trygt sted hvor alle er der for å bli kjent med hverandre”
— Speedfriending
I høst samarbeider Speedfriending med Verdensdagen for psykisk helse, og arrangerer flere speedfriening-arrangementer i Norges største byer fra uke 39-42. Dette kan du lese mer om her.
Hvis du er nysgjerrig konseptet og ønsker å bli kjent med nye mennesker kan du laste ned appen “Speedfriending” eller sjekke ut nettsiden på speedfriending.com.